כל נער ונערה מתבגרים מגיעים לשלב הזה בחיים שבו הם חוששים מדבר אחד: חצ’קונים, או בשמם המקצועי, אקנה. התופעה הזאת גורמת להופעת פצעונים על עור הפנים, ולמרות שיש גם מי שקורא להם “פצעי בגרות”, הרי שהם יכולים להופיע גם באנשים בוגרים. 

אם גם אתם מתמודדים עם אקנה, הגעתם למקום הנכון. במאמר הזה נשפוך אור על התופעה הזאת שתוקפת המון מתבגרים ומתבגרות.

נבין בדיוק מה זה ולמה זה קורה, נפריך אמונות שגויות שקשורות בפצעונים האלה והכי חשוב – נראה בדיוק איך להוריד חצ’קונים בצורה נכונה ובריאה. 

מה זה אקנה ולמה הם מופיעים?

פצעי הבגרות נגרמים בשל תהליכים שונים שנגרמים בזקיק השערה, בגלל שילוב של מספר גורמים:

  • זיהום
  • יצירת חלב מוגברת בבלוטות החלב שבתוך עור הפנים
  • סתימת הפתח של זקיק השערה.
  • השפעות הורמונליות.

למעשה, גם ה”שחורים” שמופיעים בפנים שלנו, ובעיקר באיזור האף, הם סוג של אקנה. ההבדל בין השחורים לבין החצ’קונים הוא ששחורים נוצרים כאשר יש חשיפה לחמצן ונוצר תהליך חימצון בפצעון. הראש הלבן מופיע כאשר אין חדירה של חמצן לפצע.

אם באיזור הפצעון יש זיהום שעלול להפוך לדלקת. כאשר הפצעון כולל רק ראש אדום, הוא נקרא פפולה. כאשר יש לו גם הפרשה מוגלתית, הוא נקרא מוגלית. אותה מוגלה זה הלבן שיוצא מהחצ’קונים שאנחנו נוטים לפוצץ. 

איך מטפלים באקנה?

בני נוער רבים, וגם לא מעט מבוגרים, אוהבים לפוצץ חצ’קונים ולהוציא שחורים. האמת היא שעדיף שלא לעשות את זה, כי זה עלול לפגוע בעור הפנים ולהשאיר צלקות שיישארו לכל החיים. 

במקום זה, עדיף לטפל באקנה בצורה יסודית ונכונה. אם מדובר במקרים קלים, מומלץ לשמור על ניקיון הפנים ולהשתמש בסבונים מיוחדים לטיפול באקנה, וכאלה שאינם סותמים את נקבוביות העור, על מנת לאפשר לחלב שמצטבר בזקיק השערה לצאת ממנה בקלות יחסית. אם מדובר בנגע קשה – כדאי לפנות לרופא עור על מנת שיתאים טיפול מדויק, שכולל בדרך כלל גם מתן תרופות שונות שנועדו לסייע נגד התופעה הזאת. 

רופא העור יוכל לבחור את הטיפול המתאים מבין שיטות טיפוליות שונות ומגוונות. כאשר מדובר בטיפול באקנה, יש בשוק התרופות מגוון של תרופות ותכשירים שונים, שכל אחד מהם יכול להתאים יותר למטופל או מטופלת מסויימים. 

בין השאר, ניתן למצוא ג’ל שמכיל בנזואיל פרוקסיד שנועד לעכב את ההתפתחות של חיידקים, ויעיל בטיפול נגד אקנה. כמו כן, ישנו ג’ל בשם זינדקלין, שהחומר הפעיל בו הוא אנטיביוטיקה בשם קלינדמיצין. 

במקביל לג’לים השונים, ישנם גם תרופות שניטלות דרך הפה, ובהם רטינואידים, מינוציקלין, דוקסיצילין, איזוטרטינואין, ועוד. 

חשוב מאוד להתייעץ עם רופא עור ולא לקחת את התרופות האלה על דעת עצמכם, משום שלכל תרופה כזאת יש גם תופעות לוואי שליליות, ושימוש לא נכון בהן עלול לגרום ליותר נזק מתועלת. 

בשורה התחתונה, אם אתם סובלים מאקנה ומשחורים, החזיקו את עצמכם חזק והימנעו מפיצוץ שלהם. זה עלול לגרום לצלקות ולפגיעות בעור הפנים. במקום זה, פנו לרופא עור כדי לקבל טיפול יסודי ועמוק, שיעזור לכם למנוע את הפצעונים האלה ולשמור על עור פנים חלק.